8° / -3° Clar

Conferència de la Tribuna d’Arqueologia Presentació de “La tortuga Marina Gegant del Cretaci”

La tortuga marina gegant del cretaci superior del jaciment fòssil de Cal Torrades (Alt Urgell) https://tribunadarqueologia.blog.gencat.cat/2022/03/21/propera-conferencia-de-la-tribuna-darqueologia-2022-la-tortuga-marina-gegant-del-cretaci-superior-del-jaciment-fossil-de-cal-torrades-alt-urgell/

DIMARTS 22 MARÇ 2022

Us fem saber que el proper dimecres 23 de març de 2022, a les 18 hores, tindrà lloc la conferència “La tortuga marina gegant del cretaci superior del jaciment fòssil de Cal Torrades (Alt Urgell)” dintre del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2022 que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

Aquesta conferència es farà a la sala d’actes del Palau Marc, Rambla de Santa Mònica, 8 de Barcelona, a les 18 hores (assistència lliure fins completar l’aforament) i també serà transmesa en directe a través del canal de YouTube de patrimoni.gencat.

Després de la conferència els assistents podran participar en el torn de preguntes des de la sala d'actes del Palau Marc o mitjançant el xat del YouTube en el cas de les persones que estiguin seguint la conferència en línia.

La tortuga marina gegant del cretaci superior del jaciment fòssil de Cal Torrades (Alt Urgell)

Conferenciant: Oscar Castillo Visa

Moderador: Àngel Galobart Lorente

En l’àmbit de la paleontologia, la zona del Prepirineu és coneguda per les restes de fòssils de dinosaures, animals terrestres que van dominar els ecosistemes terrestres durant bona part dels ecosistemes de l’era mesozoica (compresa entre els 252 i 66 milions d’anys). En concret, i pel que fa al Prepirineu, ens trobem amb les restes fòssils (ossos, petjades i ous) dels darrers dinosaures que van viure a finals del cretaci superior. Però la geologia d’aquesta zona és molt rica i variada, amb abundants capes de roca que es van formar en un medi marí durant aquella època on, fins el moment, només s’hi havien descrit restes fòssils d’invertebrats. L’àrea a on es troba el jaciment paleontològic de Cal Torrades (Gavarres, Coll de Nargó, Alt Urgell) és, geològicament, d’origen totalment marí, i representa un moment concret en la historia evolutiva de la península Ibèrica al final del cretaci.

Aquest jaciment destaca per la troballa de les restes d’un rèptil marí de grans dimensions. L’extracció de les restes va consistir en diverses intervencions paleontològiques d’urgència, que es van dur a terme durant l’hivern 2020-2021. La troballa del fòssil la va fer un aficionat que en va donar coneixement a Dinosfera (el centre d’interpretació paleontològica de Coll de Nargó) i gràcies a aquest avís es van poder recuperar les restes. Els treballs de recuperació de les restes es van veure afectats tant per les condicions climatològiques com per la situació estratigràfica de les restes, en un barranc i cobertes d’un bon gruix de sediments durs. La preparació d’aquests fòssils va tenir lloc al taller de preparació paleontològica del Museu de la Conca Dellà i també, durant l’estiu de 2021, a Dinosfera dins de les activitats que es fan pel públic visitant.

Els resultats preliminars de l’estudi científic corroboren que les restes pertanyen a un sol individu, una tortuga marina de grans dimensions, possiblement la més gran trobada fins el moment a Europa. A més, la presència d’aquest gran vertebrat amplia la diversitat d’espècies a la regió i ajuda a comprendre la diversitat i riquesa d’aquests ecosistemes marins.

https://tribunadarqueologia.blog.gencat.cat/2022/03/21/propera-conferencia-de-la-tribuna-darqueologia-2022-la-tortuga-marina-gegant-del-cretaci-superior-del-jaciment-fossil-de-cal-torrades-alt-urgell/

Document Actions