Peramola, tot l'entorn és poesia

El projecte “Peramola, tot l’entorn és poesia”, impulsat des de l’Ajuntament de Peramola, és una iniciativa que vol consolidar Peramola com a pol de creació i promoció poètica al territori.

DIMECRES 07 JUNY 2023

El projecte “Peramola, tot l’entorn és poesia”, impulsat des de l’Ajuntament de Peramola, és una iniciativa que vol consolidar Peramola com a pol de creació i promoció poètica al territori.

 

Peramola és un bressol de poetes: Ramon Besora, comissari del projecte, n’és un clar exemple,

especialista en literatura i poesia infantil; també Josep Espunyes, que el proppassat 2022 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, en què destaca especialment per la seva poesia; també va ser un espai recurrent d’inspiració per al traspassat Miquel Martí i Pol, que hi té un espai dedicat.

 

Arran d’aquest fet, Peramola des de sempre, i especialment en els darrers anys, ha vetllat perquè aquesta creació poètica fos present al municipi, ben difosa i amb ressò. Fa uns anys, precisament, es va restaurar el racó de Miquel Martí i Pol, un espai d’homenatge, amb un poema seu, un espai de relaxació i tranquil·litat. Més recentment, ja, es va crear la “Passejada poètica en família”, una ruta per la natura i les fonts de Peramola en què el passejant es va trobant una sèrie de plafons amb poemes referents a animals i a la natura. Uns poemes il·lustrats amb codis QR que permeten escoltar-los musicats durant el recorregut, i fins i tot amb ressalts per afavorir l’experiència a persones amb dificultats visuals. L’any passat, coincidint amb la Creu de Sant Jordi a Josep Espunyes, l’Ajuntament va cofinançar la reedició d’un dels seus poemaris més arrelats al territori, ja no disponible per descatalogament. També va instal·lar en una exposició permanent el poema que fa referència al Casino de Peramola a les es escales que hi condueixen.

 

Ara, amb “Peramola, tot l’entorn és poesia” es volen consolidar tots aquests gestos que s’han anat fent al llarg dels anys i aglutinar-los en una marca turística. I no només això, es fa un pas més. S’instal·laran interpretacions artístiques (creades amb vidre, ceràmica, metalls...) dels poemes a les façanes de les cases del poble o a parets de la vila, per garantir, doncs, que sí, que tot l’entorn és poesia. Així doncs, per començar, es representaran una selecció de 10 poemes d’autors locals, vinculats amb el municipi o catalans de gran renom. S’ha garantit que hi hagués presència tant d’obres de poetes com de poetesses. Alguns d’aquests poemes aniran vinculats a l’entorn. Per exemple, un poema infantil de Ramon Besora anirà pintat a l’escola, mentre que el de Josep Espunyes anirà a la façana de casa seva. D’aquesta manera, s’aproparà la poesia a la gent a través de l’art mural, que es repartirà per tot el municipi, de manera que quedi com un indret singular on brolli la poesia arreu. En resum, un indret turísticament especial no només, pels seus paisatges, sinó també per la cultura i l’art en tot el seu entorn.